ABD’de bilim adamları milyarlarca sağlıklı hücre arasına sızmış tek bir kanserli hücreyi bile ayırt edebilen yeni bir kan testi geliştirdi.
Harvard Üniversitesi tıbbi araştırmalar birimi tarafından geliştirilen kan testi sayesinde kanser ile mücadele de yeni bir devrim açacağını savunan buluş sahipleri, bu yeni testin üç ya da beş sene içinde piyasada olacağını dile getirdi.
Kan testi, üzerinde binlerce yapışkan noktanın bulunduğu mikroçiple yapılıyor. Yapışkan noktalar, mikroçipin üzerine kan damlatıldığında kanserli hücreleri yakalıyor. Bu test ile laboratuvar ortamında sadece iki çay kaşığı kadar bir kanın incelenmesiyle 4 önemli kanser türünün daha başlangıç safhasındayken teşhis edilebilmesine olanak sağlıyor.
Testi geliştiren bilimadamlarından Harvard Üniversitesi Biyomühendislik Profesörü Mehmet Toner'e göre, başta kolon, göğüs, prostat ve akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser çeşidinden hücreyi milyarlarca sağlıklı hücre arasından ayırtedebilen testin kullanılmasi sayesinde kanser ilk hücresiyle varolmaya başladığı anda saptanabilecek. Testin başka bir faydası ise kanser tedavisi olan insanların ilaçlara verdiği cevap daha erken öğrenilebilecek olması.
İLAÇ ETKİSİ 2 GÜNDE ANLAŞILACAK
Normal şartlarda ilaç ya da kemoterapi tedavisi gören kanserli bir hastanın tedaviye verdiği cevap, tedaviden 2 ay sonra bilgisayarlı tomografi ile takip edilerek öğreniliyor. Eğer tomografi sonuçlarında tümör küçülmemişse, hastaya yeni bir ilaç tedavisi aranıyor. Harvard Üniversitesi'nden bilimadamlarının öncülük ettiği yeni kan testi sayesinde ise hastanın kanı, ilacını alımından bir sonraki gün analiz edilebilecek ve ilacın tüm etkileri nedenleriyle birlikte çok kısa bir süre içerisinde anlaşılabilecek.
HARVARD'IN TÜRK DAHİSİ
Profesör Mehmet Toner 1958'de İstanbul'da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi makine mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra ABD'nin saygın üniversitelerinden MIT'de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) doktorasını tamamladı. Bugün Harvard ve MIT üniversitelerinde doktora öğrencilerine ders veren Toner, kriyobiyoloji ve biyomedikal alanlarında çok sayıda kitap ve makaleye imza attı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder